Vanja - Jässi (kesä-syksy 2026)
Vanja (Tasapainon Aamu-Usva)
Lonkat: A/A (BLUP-indeksi 107)
Kyynärät: 0/0
Olat: Ei todettu/Ei todettu (myös välikuvattu terveeksi)
Selkä: LTV0 VA0
MyDogDNA-paneeli: kaikki vapaa (EAOD, CEA, TNS, IGS, MDR1, RS, BCG, SN)
Vanja on yhteistyöhaluinen, mutta täpäkkä narttu, josta löytyy moottoria ja halua tehdä. Kyky syttyä tekemiseen ja toisaalta rauhoittua on luontainen. Vanja palkkautuu niin leluilla, nameilla kuin sosiaalisellakin palkalla. Vanjalla on suuri saalisvietti, jota on riistaan liittyen jouduttu työstämään. Lisäksi Vanjalla on siinä määrin omaa tahtoa, että se on tarvinnut selvät rajat.
Arkielämässä Vanja elää lapsiperheessä shetlanninlammaskoirauroksen ja kissan kanssa eikä lapsiperhe-elämä ole tuottanut erityisemmin vaikeuksia, joskin kodin ulkopuolella oman perheen lasten hajaantuminen on välillä herättänyt paimenkoirassa kiihtymystä. Niin pihalla kuin sisällä Vanja touhuaa omiaan tai pötköttelee aitiopaikalla, vaikka lapset hyppivät trampalla taikka intoutuvat vauhdikkaaseen tyynysotaan. Mukana Vanja toki haluaa olla kaikessa, mutta ymmärtää jos sitä ei johonkin leikkiin mukaan oteta. Usein Vanja saa kuitenkin aikaan loistavat mielikuvitusleikit perheen nuorimman kanssa. Vanja ei säntäile liikkuvien kulkuneuvojen tai perheen ulkopuolisten lasten perään.
Vanja harrastaa päälajeinaan hakua ja tokoa sekä talvisin keskittyy myös noseen. Agilityä on myös kokeiltu alkeiden verran. Tokosta Vanjalla on koulutustunnus TK1 ja hausta HK1. Haussa Vanjan hyvät puolet (työmotivaatio, moottori, vireenhallinta, yhteistyökyky, itsenäisyys) nousevat esiin luontaisen nenän käytön lisäksi. Vanjalla on sopivassa suhteessa kuuliaisuutta sekä omatoimisuutta, joiden vuoksi se onkin soveltunut hyvin pk-lajeihin. Vanja on ääni- ja alustavarma, ja se liikkuu uusissa ympäristöissä vaivatta ilman epävarmuuksia. Vanjalla ei ole työskennellessä ääntelyongelmaa, lukuunottamatta agilityä, jossa kiihtymys tuo äänen mukaan.
Ohjaajan kisajännityksestä huolimatta Vanja on pystynyt toimimaan oman tasonsa mukaisesti kokeissa. Vanjaa on helppo lukea ja se osaakin hyvin ilmaista milloin se tarvitsee ohjaajalta tukea. Epäonnistuessaan Vanja ei passivoidu, vaan se haluaa miellyttää ohjaajaa ja voisi jopa sanoa, että nuttura menee tiukalle, se keskittyy kuuntelemaan ja työskentelemään tilanteen vaatimalla vakavuudella.
Vanjan urokseksi on valittu upea Jässi, eli Johan On Lio Messi Jr.
Jässi (Johan On Lio Messi Jr)
Lonkat: B/A (BLUP-indeksi 102)
Kyynärät: 0/0
Olat: Ei todettu/Ei todettu (myös välikuvattu terveiksi)
Selkä: LTV0 VA0 SP0 (spondyloosi-lausunto 4-vuotiaana)
MyDogDNA-paneeli: EAOD-kantaja, muuten vapaa (CEA, TNS, IGS, MDR1, RS, BCG, SN)
Jässi on upea uros upeilla tuloksilla, mutta ensimmäisen kerran Jässiin kiinnitin huomion jo sen uran alkuvaiheessa kasvattajan some-tilin videon perusteella. Jässin työskentelystä välittyi samaan aikaan voimaa ja tasapainoisuutta, jotka miellytti omaa silmää suuresti. Tarkemman kyselyn perusteella Jässi vaikutti luonteensa puolesta juuri sopivalta parilta Vanjalle.
Jässi on sinut itsensä kanssa, ja sosiaalinen sekä ihmisiä että koiria kohtaan. Uusia ihmisiä Jässi tervehtii itseäni miellyttävällä tyyneydellä, ilman bordercollielle välillä liiankin tyypillistä mielistelyä. Se tulee hyvin toimeen muiden koirien ja vieraiden urostenkin kanssa. Arkielämässä Jässi on rauhallinen ja kiltti, kaikin puolin järkevä koira, joka ei turhia hötkyile. Riistaviettiä Jässillä ei ole lainkaan. Jässi on ääni- ja alustavarma ja sen kanssa on helppo liikkua ja kilpailla missä vaan. Jässi on varma ja tasainen suorittaja, joka kestää korjauksia ja toistoa treeneissä eikä paineistu tai mene toimintakyvyttömäksi, vaikka olisi hankaliakin treenejä. Se ei myöskään paineistu ohjaajan jännityksestä tai ylipäätään haastavista olosuhteista. Keskittymiskyky Jässillä on erittäin hyvä ja treeneissä Jässi on sopivan aktiivinen olematta yhtään sählä. Jässillä pysyy vire hyvin kasassa koesuorituksissa eikä sillä ole ääntelyongelmaa. Haussa Jässi ilmaisee maalimiehen itsevarmasti haukkuen ilman minkäänlaisia jännityksiä.
Hyvän terveyden lisäksi Jässi on kookas ja voimakas uros, jonka rakenne on sitä, mitä halusin Vanjaan yhdistää saadakseni rakenteeltaan kestäviä ja toimivia, etenkin PK-lajeihin soveltuvia kasvatteja. Koosta huolimatta Jässi on ollut agilityssä ketterä ja kevyesti ohjattava sekä järkevä menijä. Lisäksi Jässi sopii sukutaulun puolesta mainiosti Vanjalle, huomioiden tavoitteeni vaalia monimuotoisuutta ja välttää kertaantujia suvussa.
Tämän sanottuani, Jässi on kyllä kerännyt myös hyvin mittavan ja kunnioitusta herättävän tittelirivin. Se on palveluskoirakokeiden käyttövalio jäljeltä sekä etsintäkokeesta, tottelevaisuusvalio ja agility hyppyvalio. Jässi on jäljeltä Suomenmestari vm -23, ja samalta vuodelta myöskin rotumestari jäljeltä. Agilityssä Jässi sijoittui sijalle 5. SM-kisoissa v. 2023. Vuodelta -24 Jässi voitti etsintäkokeen rotumestaruuden ja sijoittui jäljen SM-kilpailuissa hienosti sijalle 6, sekä tokon SM-kisoissa sijalle 4.
Suvun käyttönäyttö
Jässin emä on valio agility- ja hyppyradoilta, samoin yksi Jässin siskoista. Yksi Jässin veli on tottelevaisuusvalio ja kilpaillut palveluskoirakokeissa jäljellä ja etsintäkokeessa 2-luokassa koulutustunnusten JK2 ja EK2 arvoisesti. Toinen Jässin veli kilpailee tokon voittajaluokassa ja agilityn 3-luokassa. Myös Jässin puolisisaruksia molempien vanhempien puolelta kilpailee agilityssä.
Vanjan voisi sanoa olevan palveluskoira jo viidennessä polvessa. Vanjan isoisoisoisä Zorro (Decathlete's I Did It My Way) oli aikansa menestyneimpiä monipuolisia harrastuskoiria, joka kilpaili haussa ja EK:ssa sekä jäljelläkin, ollen suomenmestari haussa v. 2002 ja EK:ssa vuonna 2003. Jerikon isä Coxi (Covateco Thunderball) puolestaan on kilpaillut EK:ssa ja voitti Suomenmestaruuden vuonna 2013. Jeriko myös on näyttänyt kykynsä palveluskoirapuolella pk-jäljellä ja haussa, sekä IFH:ssa, ja se on voittanut pk-jäljen Pohjois-Hämeen piirinmestaruuden v. 2014, rotumestaruuden v. 2018 ja IFH:n rotumestaruuden vuonna 2020. Vanjan emä Troija on myös osoittanut todella hyvää ja tarkkaa nenätyöskentelyä jäljellä, sillä on BH-koe suoritettuna ja tähtäimessä jälkikokeet.
Näiden lisäksi Vanjan suvussa on useita muitakin PK-puolella, tokossa ja agilityssä menestyksellä kilpailleita koiria, mm. agilityn Suomenmestari v. 2013 Nice Of You To Comebye Fearless Fox.
Vanjan sisaruksista Maru on startannut canicrossissa ja Pyry agilityn möllikisoissa. Muuten viralliset kisat on vielä starttaamatta, mutta Pyry, Nowa ja Tarmo treenaa agilityä, Ringo IFH:ta/jälkeä ja tokoa, ja Kajo rallytokoa.
Luonteen puolesta odotan pennuista suuren työskentelymoottorin ja -motivaation omaavia, yhteistyöhaluisia koiria vakaalla hermorakenteella ilman turhia herkkyyksiä. Koiria, joista ammentaa moneen harrastuslajiin, mutta erityisesti palveluskoiralajeihin. Kiihkeyttä ja potkua sekä itsenäisyyttäkin pentuihin voi tulla sen verran, että ensikertalaisen koiriksi näitä en halua myydä.
Terveysriskit
Luustosairauksien riskit pentueessa ovat varsin maltilliset. Lonkkaniveldysplasian tai kyynärniveldysplasian riski on hyvin matala, lonkkien osalta BLUP-indeksien keskiarvo selvästi päälle 100.
Molemmin puolin sukua selkiä on kuvattu lähisuvun osalta kattavasti ja nikamamuutosten suhteen Vanja ja sen sisarukset ovat kaikki terveitä. Myös Vanjan vanhemmat ovat puhtaita selistään; Troija LTV0 VA0 ja SP0 (kuvattu spondyloosin osalta reilu 5-vuotiaana) ja Kiiru LTV0 VA0. Vanjan emän Troijan toisella veljellä on LTV1 ja Troijan Jeriko-isällä LTV2, Troijan emän selkä on puhdas LTV0 VA0 SP0 (kuvattu 3-vuotiaana). Vanjan isän Kiirun yhdellä veljellä VA1, mutta kaikki muut LTV0 VA0. Jässin sisaruksissa on yksi LTV1 ja puolisisaruksissa muutama VA1. Jässin emä on LTV0 VA0 SP0 (spondyloosin osalta kuvattu 6-vuotiaana). Myös Jässin ulkomaalaisen isän Líon selkä on kuvattu spondyloosin osalta puhtaaksi. Pidän yhdistelmän LTV-riskiä ja selkämuutosriskiä pienenä.
Vanjalla tai sen sisaruksilla ei ole todettu OC-muutoksia. Jässin sisarusparvessa tai puolisisaruksissa emän puolelta ei ole todettu OC-muutoksia. Jässin isä on jättänyt kaksi OC-sairasta koiraa.
Vanjan tai Jässin sisaruksissa tai niiden vanhempien sisaruksissa tai pentueissa ei ole esiintynyt epilepsiaa. Epilepsiariskiä löytyy Jässin suvusta emän emän (Mawlch Rua) sisaruksista siten, että Ruan veli Rusty on jättänyt kaksi ja sisko Rose yhden epileptikon (epilepsia siis Jässin emän serkuilla). Vanjan suvussa isän isän sisko Supravulpes Neovison on jättänyt yhden epileptikkojälkeläisen (Vanjan isän serkulla). Mustan Magian Piski on jättänyt yhden epileptikon ensimmäisessä polvessa (Vanjan isän isoisän sisko), ja yhden toisessa polvessa.
Tekstiä tiiviistääkseni jätän tässä luettelematta ne koirat, jotka esiintyvät sairastuneiden koirien sukutaulussa kauempana tai pentueen sukutaulussa kauempana. Lisää näistä voi kuitenkin lukea täältä. Epilepsiatiedot perustuvat eri tietokannoista poimittuihin epilepsiatietoihin. Osalla uroksista on runsas määrä jälkeläisiä ja jälkeläisten jälkeläisiä, jolloin niiden esiintyminen sukutauluissa voi joissain tapauksissa olla sattumaakin ja niiden suvussa vaikuttaa jo moni muukin koira. Tuon nämä silti mieluummin avoimesti esiin epilepsian ollessa mielestäni vakavimpia sairauksia mitä koiralle voi osua.
Tämän yhdistelmän epilepsiariski on oman kokemukseni mukaan rodun keskimääräistä tasoa. Yllättyisin jos jälkeläisiin epilepsiaa puhkeaisi, sen verran kauaksi nuo riskit yhdistelmässä jää.
Autoimmuunisairausriskin osalta Jässin yhdellä siskolla on ollut epäselvää takajalkoihin painottuvaa kipuoireilua johon on kortisoni-lääkitystä käytetty. Vanjan emän Troijan emän emän sisko on lopetettu 12-vuotiaana autoimmuuni polyartriitin vuoksi, ja Troijan siskon Noomin jälkeläisellä Locilla on todettu IBD. Locin isän puolelta sukutaulussa oleva Vallhunden Tom on jättänyt autoimmuunisairauksia (pannus, diabetes), ja lisäksi Locilla on rasitteena yllättävän korkea geneettinen sukusiitos.
Vanja ja Jässi on testattu geneettistä monimuotoisuutta testaavalla geenitestillä, jonka perusteella Vanja ja Jässi kantavat täysin eri perimää immuunipuolustukseen vaikuttavissa DLA-geenialueissa, eli ne tuottavat vain heterotsygootteja jälkeläisiä näiden suhteen vähentäen näin immuunipuolustuksen häiriöiden riskiä. Lisäksi monimuotoisuustestauksenkin perusteella niiden pitäisi tuottaa geneettisesti keskimääräistä monimuotoisempia jälkeläisiä. Anadunen laskema 12 polven sukusiitosaste on erittäin matala: 0%, ensimmäinen yhteinen sukulainen (Sadghyl Pip Me To ComeBye) on pennuilla vasta 7. ja 8. polvessa. Näin ollen tavoitteeni lisätä monimuotoisuutta täyttyy hienosti.
Molempien suvuissa on kyllä runsaasti käytettyjä uroksia, joten mistään harvinaissuvuista Suomessa ei voida puhua, mutta keskenään ne sopivat hienosti yhteen.
Vanjan suvussa on hyvin pitkäikäisiä koiria. Jeriko porskuttaa edelleen menemään lähes 15-vuotiaana, sen emä Kerttu eli yli 15-vuotiaaksi, isä Coxi yli 16-vuotiaaksi ja isoisä Zorro myös yli 15-vuotiaaksi. Kiirun emän isä Punssi on myös elänyt yli 16-vuotiaaksi.
Odotan pennuista luustoltaan ja rakenteeltaan sekä muutenkin terveitä koiria. Pidän kokonaisuudessaan riskejä maltillisina. Uskon monimuotoisuuden tuovan paljon hyvää pentueeseen ja myös suojaavan terveysriskeiltä. Joskus ikäviä yllätyksiä voi tulla, mutta toivon mukaan niiltä säästytään.
Etsin pennuille ensisijaisesti harrastuskoirakokemusta omaavia aktiivisia ja kilpailutavoitteellisia koteja, joille koirat ovat kuitenkin myös rakkaita perheenjäseniä. Koska suunnitellun pentueen toteutumiseen on vielä pitkä aika omien töideni vuoksi eikä mikään ole varmaa ennen kuin pennut on maailmassa, en ota varsinaisia varauksia vastaan, mutta mikäli tämä pentue kiinnostaa ja ajankohta tuntuu omiin suunnitelmiisi sopivalta, minuun voi olla yhteydessä sähköpostilla sabina.lahteenmaki[at]gmail.com.